Olet täällä

Lipunmyynti ja lataus

Lipputuotteet

Kajaanin seudun joukkoliikenteessä on käytössä valtakunnallinen joukkoliikenteen lippu- ja maksujärjestelmä Waltti. Lipputuotteiden hinnoittelu perustuu kirjaintunnuksin (ABCDEFGHI) merkittyihin vyöhykkeisiin. Aikuisten lippuja myydään 17-vuotiaasta ylöspäin, lasten lippuja 7–16-vuotiaille. Alle 7-vuotiaat matkustavat maksutta. Erillisiä opiskelija-, eläkeläis- tai varusmiesalennuksia ei ole.

Kausilippu ladataan Waltti-matkakortille. Lippu on voimassa asiakkaan valitsemilla vyöhykkeillä. Lipun hinta riippuu valittujen vyöhykkeiden lukumäärästä. Lippu oikeuttaa rajattomaan määrään matkoja 30 vuorokauden ajan lipun voimassaolovyöhykkeillä kaupunki- tai seutuliikenteen vuoroissa. Voimassaoloaika alkaa lipun ensimmäisestä leimauksesta linja-autossa.

Arvolippu maksetaan Waltti-matkakortille ladatulla arvolla. Matkan hinta riippuu siitä, kuinka monelle vyöhykkeelle matka ulottuu. Matkakortin arvolla maksettaessa matkan hinta on aina 20 % edullisempi kuin vastaava kertalippu. Kortille ladatulla arvolla ei ole viimeistä käyttöpäivää. Lisäksi arvolla voi maksaa matkoja Waltti-liikenteessä ympäri Suomen.

Kortille määritellään arvoa ostettaessa oletusvyöhykkeet, joiden välillä asiakas yleisimmin matkustaa. Matkattaessa oletusvyöhykkeiden välillä leimataan kortti lukijalaitteessa. Jos asiakas haluaa matkustaa muun kuin oletusvyöhykkeiden määrittelemän matkan, annetaan kortti kuljettajalle, joka veloittaa kortilta oikean summan.

Matkakortille voi olla yhtä aikaa ladattuna sekä kausilippu että arvoa. Linja-autossa leimatessa matka veloitetaan ensisijaisesti kausilipulta. Arvolipun käyttäminen kausilipun sijasta on mahdollista suurimmassa osassa vuoroista. Tällöin on pyydettävä kuljettajaa veloittamaan matkan hinta kortille ladatulta arvolta.

Kertalippu ostetaan linja-autosta käteisellä, eikä sitä muista lipputuotteista poiketen ladata matkakortille. Matkan hinta riippuu siitä, kuinka monelle vyöhykkeelle matka ulottuu.

Matkakortin hankkiminen ja lisälataukset

Kajaanin seudun joukkoliikenteessä on käytössä kaksi erilaista Waltti-matkakorttia. Kaupunkiliikenteen matkakorttia käyttävät asiakkaat, jotka matkustavat pääasiassa vyöhykkeiden A–C sisällä tai linjoilla 11–15. Seutuliikenteen matkakorttia käyttävät kaikki muut asiakkaat.

Matkakortin voi hankkia Kajaani Infosta, jossa kortin hinta on 6,00 € (sisältää korttikotelon sekä myyntipalkkion). Korttikotelon hinta erikseen ostettuna on 1,50 €.

Waltti-matkakortin lisälatauksista peritään myyntipalkkio 3,00 €. Lisälatauspaikkoja ovat:

  • Kajaani Info (kaikki lipputuotteet)
  • Linjojen 1–15 linja-autot sekä Pikku-Pete (kausiliput kaupunkiliikenteen matkakortille ja kaikki arvoliput)
  • Linjojen 20–40 linja-autot (kausiliput seutuliikenteen matkakortille ja kaikki arvoliput)

Kaupunkiliikenteen matkakortin voi lisäksi hankkia Waltti-nettipalvelusta, osoitteesta nettilataukset.waltti.fi. Kortin hinta nettipalvelussa on 4,00 €. Palvelussa voi tehdä myös lisälatauksia matkakortille.  Nettipalvelussa tehdyistä lisälatauksista ei peritä myyntipalkkiota. Nettipalvelusta ei voi toistaiseksi hankkia seutuliikenteen matkakorttia tai tehdä sille lisälatauksia. Nettipalvelun avautumisesta seutuliikenteen matkakortin osalta tiedotetaan erikseen.

Kelan tukema opiskelijalippu hankitaan aina Kajaani Infosta. Kortille voi tehdä lisälatauksia muuten samaan tapaan kuin muillekin matkakorteille, mutta nettipalvelu ei Kelan tukeman opiskelijalipun osalta ole käytössä. Myyntipalkkiota ei peritä.

Mikäli kausilippua käyttävän asiakkaan pääasialliset matkustuslinjat tai -vyöhykkeet muuttuvat, tulee matkakortti vaihtaa edellä annetun ohjeistuksen mukaisesti.