Olet täällä

Kainuun Museon vaihtuvat näyttelyt

Kainuun Museon meneillään olevat sekä tulevat vaihtuvat näyttelyt

Services

Suomenpeura, kuva Antti Leinonen

Suomenpeura 28.3.-31.5.2018

Metsäpeura eli suomenpeura on ollut tuhansien vuosien ajan tärkeimpiä riistaeläimiämme ja Kainuu on ollut 1900-luvulla peuran tärkeä säilymis- ja kannankasvualue . Näyttelyn on koonnut Suomen Metsästysmuseo, missä se juhlisti Suomi 100 –merkkivuotta.

Näyttelyssä kerrotaan peuran biologiasta ja kulttuurihistoriasta. Peuran elämää esitellään vuodenaikojen mukaan tekstein sekä kuhmolaisen luontovalokuvaaja Antti Leinosen 23 hienolla valokuvataululla. Leinonen julkaisi jo vuonna 1989 Peurasalolla-kirjan ja mutta hän on edelleen viime vuosinakin seurannut kameran kanssa peurojen elämää Kainuussa.

Peuran sarvet, Kainuun Museon kokoelmat

Metsäpeura on pohjoisen havumetsätaigan eläin, joka asutti tuhansia vuosia sitten laajalti jääkauden jälkeistä Eurooppaa. Suomeen villipeurat saapuivat arviolta 7 700 vuotta sitten. Villipeurakanta eriytyi puustoisten alueiden jykevämmäksi metsäpeuraksi ja avoimempaan ympäristöön sopeutuneeksi, sirommaksi tunturipeuraksi, josta poro myöhemmin kesytettiin.

Peura oli merkittävä saalis metsästäjä-keräilijöille. Sitä metsästettiin vuosituhansien ajan pyyntikuopilla ja muilla ansoilla. Pyyntikuoppia löytyy lähes koko maasta ja Kainuussa ne ovat hyvin yleisiä. Tuliaseiden tultua käyttöön peuraa metsästettiin myös isokaliiperisilla luodikoilla, joita nimitettiin peuraväljiksi.

Suomenpeuran arveltiin hävinneen Suomesta 1900-luvun alkupuolella. Ilmeisesti kanta kuitenkin säilyi, sillä peurakannan synty ja kasvu Kuhmossa sotien jälkeen oli jonkinmoinen yllätys. Peuroja siirrettiin onnistuneesti Suomenselälle 1980-luvulla ja nykyään siellä elää valtaosa Suomen metsäpeurakannasta, noin 1 250-1 300 yksilöä. Kainuussa peuroja on tällä hetkellä noin 750.
EU:n alueella Suomi on ainut maa, jossa metsäpeuraa esiintyy. Juuri käynnistynyt Metsähallituksen ja Luken projekti tähtääkin peurojen palauttamiseen vuosisatojen takaisille asuinpaikoilleen Etelä-Pohjanmaan, Satakunnan ja Pirkanmaan rajamaille.

Suomenpeura-näyttely Kainuun Museossa

 

Tulevat näyttelyt 2018:

17.6.-16.9.   Matkustan ympäri maailmaa
30.9.-6.1.     Flora ja Fauna – symboleja luonnosta
 

Galleriahuoneessa
22.4.-3.6.      Lyydinmaa-valokuvanäyttely
10.6.-26.8.     Veikko Sinisalo
2.9.-28.10.     Lapaset ja sukat

Viimeksi muokattu

28.3.2018