Olet täällä

Koulumatkatuki

Koulumatkatukeen oikeutetut opiskelijat käyttävät Kajaanin seudun joukkoliikenteen vuoroissa Kela-kausilippua tai Kela-sarjalippua. Kumpikin matkalippu ladataan Waltti-matkakortille.

Kela-kausilippu

Kela-kausilippu on kausilippu, jolla on vaihto-oikeus linjalta toiseen. Lippu oikeuttaa rajattomaan määrään matkoja 30 vuorokauden ajan lipun voimassaolovyöhykkeillä kaupunki- tai seutuliikenteen vuoroissa. Esimerkiksi Sotkamon suunnasta saapuva opiskelija voi jatkaa Kajaanissa matkaa oppilaitokseensa kaupunkiliikenteen linja-autossa. Voimassaoloaika alkaa lipun ensimmäisestä lukemisesta auton kortinlukijassa. Lippu sopii opiskelijoille, jotka kulkevat säännöllisesti koulumatkansa linja-autolla.

Kela-kausilippu maksaa 43,00 € ja sitä voi lisäladata Waltti-kaupassa tai Kajaani Infossa. Lisäksi lippua voi lisäladata autoissa riippuen siitä, onko lippu ladattu kaupunki- vai seutuliikenteen matkakortille. Lisälatauksista ei peritä myyntipalkkiota.

Kela-sarjalippu

Kela-sarjalippu on sarjalippu, jolla ei ole vaihto-oikeutta linjalta toiseen. Jokainen lipun lukeminen auton kortinlukijassa kuluttaa kortilta yhden matkan. Lippu oikeuttaa 44 matkaan lipun voimassaolovyöhykkeillä kaupunki- tai seutuliikenteen vuoroissa, ja sen voimassaoloaika on yksi vuosi. Lippu sopii opiskelijoille, jotka kulkevat koulumatkansa linja-autolla satunnaisesti.

Kela-sarjalippu maksaa 43,00 € ja sitä voi lisäladata Kajaani Infossa. Lisäksi lippua voi lisäladata autoissa riippuen siitä, onko lippu ladattu kaupunki- vai seutuliikenteen matkakortille. Lisälatauksista ei peritä myyntipalkkiota. Waltti-kaupassa Kela-sarjalippua ei voi ladata.

HUOM! Kela-sarjalippu on käytössä seutuliikenteen linjoilla 20-40 vasta 3.6.2019 alkaen ja sen voi ladata seutuliikenteen matkakortille vasta kyseisestä päivästä alkaen.

Kuinka Kela-opiskelijalippu hankitaan?

  • Hae koulumatkatukea oppilaitoksista, Kelan toimistoista tai Kelan internet-sivuilta saatavalla lomakkeella.
  • Jätä koulumatkatukihakemus täytettynä oppilaitoksen kansliaan tai opintotoimistoon. Oppilaitos tarkastaa tiedot ja antaa opiskelijalle ostotodistuksen Kela-opiskelijalippua varten.
  • Täytä ostotodistus valmiiksi ja hanki lippu Kajaanin kaupungintalolla sijaitsevasta Kajaani Infosta (linkki Kajaanin kaupungin sivuille). Valmiiksi täytetty ostotodistus nopeuttaa lipun hankkimista. Todista tarvittaessa henkilöllisyytesi. Matkakortin hinta on 6,00 €.
  • Kela-opiskelijalippu voidaan hankkia jo 1. elokuuta alkaen. Hankkimalla lippusi hyvissä ajoin ennen lukuvuoden alkua vältät jonottamisen asiakaspalvelupisteessä!

Kela-opiskelijalippu on lukuvuosikohtainen, joten sitä voi käyttää ainoastaan kuluvan lukuvuoden aikana. Opiskelijan on aina ennen uuden lukuvuoden alkua käytävä asiakaspalvelupisteessä aktivoimassa lippu alkavalle lukuvuodelle ja samalla todistettava opinto-oikeutensa. Lippu on henkilökohtainen, ja opiskelijan on pyydettäessä todistettava henkilöllisyytensä lippua ostaessaan. Mikäli opiskelijan koulumatka muuttuu, opiskelijan tulee täyttää uusi koulumatkatukihakemus.

Missä Kela-opiskelijalippu kelpaa?

Waltti-matkakortille ladattu Kela-opiskelijalippu kelpaa kaikissa Kajaanin seudun joukkoliikenteen vuoroissa (kaupunkiliikenteen linjat 1-7, Pikku-Pete ja seutuliikenteen linjat 20-40). Nämä vuorot tunnistaa linjanumeroista sekä Waltti-tunnuksesta auton keulassa.

Waltti-matkakortille ladattu Kela-opiskelijalippu ei kelpaa osassa kaukoliikenteen linja-autovuoroja (mm. Kajaani-Joensuu, Kajaani-Kuopio sekä osa Kajaani-Oulu -vuoroista) eikä Kuhmon, Hyrynsalmen ja Suomussalmen sisäisissä linja-autovuoroissa. Lippu ei myöskään kelpaa Sotkamossa Sipisen linjalla.

Jos opiskelija ei voi käyttää Waltti-matkakortille ladattua Kela-opiskelijalippua koulumatkoillaan, opiskelija voi hankkia sopivan lipputuotteen Matkahuollosta. Matkahuollon opiskelijasarjalippu käy linjoilla 20-40 seuraavien liikenteenharjoittajien ajamassa liikenteessä: A. Kyllönen Oy, Kai Heikkinen Oy, Kainuun Riksa Ky, Kainuun Tilausliikenne P. Jääskeläinen Ky, Kajaanin Tila-autot Oy, Matka-Kyllönen Oy, Pohjolan Turistiauto Oy ja Puolangan Bussipalvelu Ky. Matkahuollon opiskelijasarjalippu ei käy linjoilla 1-15.