Olet täällä

Hautausmaakierrokset

Kerrottavaa riittää

HAUTAUSMAAKIERROKSET

Turvallisuus kierroksilla
 

  • Koronavirustilanteesta johtuen kävelykierrosten osallistujamääriä on rajattu. Turvallisuuden takaamiseksi yhteen ryhmään voidaan ottaa enintään 20 henkilöä. Ennakkoilmoittautuminen ohjeistetaan erikseen.
  • Oman ja muiden turvallisuuden vuoksi pidäthän vähintään 1 metrin etäisyyden muihin osallistujiin ja oppaaseen (samaan seurueeseen kuuluvat voivat halutessaan olla lähempänä toisiaan).
  • Kävelykierrosten reitit suunnitellaan siten, että turvaetäisyyksien säilyttäminen on reitin varrella ja pysähtymispaikoissa mahdollista.
  • Kierrokset ovat pääsääntöisesti ulkotiloissa. Mikäli haluat, voit käyttää suun ja nenän peittävää kasvomaskia kierroksella. Maski voi olla esimerkiksi omatekoinen tekstiilimaski tai ostettu kertakäyttöinen suu-nenäsuojus. Otathan oman maskin mukaasi, mikäli sellaista haluat käyttää. Näin se on varmimmin myös sinulle sopiva ja miellyttävä käyttää.
  • Sairaana sinun tulee jäädä kotiin parantelemaan itseäsi. Älä tule kierrokselle, mikäli sinulla on pienimpiäkään hengitystieinfektion oireita, tai olet esimerkiksi omaehtoisessa karanteenissa, tai epäilet itselläsi koronavirustartuntaa tai -altistusta.
  • Vakavan koronavirustaudin riskiryhmiin kuuluvia pyydämme harkitsemaan kierroksille osallistumista ja arvioimaan omaa riskiään ja tarvittaessa jäämään oman harkintansa mukaan kotiin.

31.10. OPETTAJIA JA TAITEILIJOITA
Opastettu pyhäinpäivän kävely hautausmaalla la 31.10.2020 klo 13.00.
Kajaanin seurakunnan ja Kajaanin matkailuoppaiden järjestämä jokivarren Vanhan hautausmaan kierros alkaa klo 13 siunauskappelista, jossa on urkumusiikkia ja kappelin esittely.
Ennakkoilmoittautuminen seurakunnan neuvontaan, puh. 08 617 21 ma–pe klo 9–15, tai sähköpostitse: kajaani.seurakunta@evl.fi. Sitovat ilmoittautumiset 29.10.2020 klo 15 mennessä. Mukaan mahtuu 40 ensimmäisenä ilmoittautunutta.

Opastettu hautausmaakävely on kymmenes peräkkäinen pyhäinpäivänä järjestetty kierros.
Tällä kierroksella muistellaan kajaanilaisia opettajia ja kuvataiteilijoita.

Mirja Savolainen (1909 - 1994) oli voimistelunopettaja, joka oli kiinnostunut myös musiikista ja historiasta. Hän oli perustamassa Kajaanin Kalevalaisia naisia, ja Eliaksen patsaan lakittaminen oli hänen aloitteensa.
Toini Määttä (1918 - 1991) opetti ruotsia ja saksaa tyttölyseossa ja kansalaisopistossa. Hän oli tutustunut kajaanilaiseen Esko Määttään Oulaisissa oppikoulussa. Perhe muutti Kajaaniin 1950-luvun alussa.

Lea Vahlamo (1930 - 2019), Lehtikankaan tyttö, valmistui opettajaksi Turusta ja tuli keskuskouluun luokanopettajaksi. Hän erikoistui kuvaamataidonopettajaksi Raumalla ja teki elämäntyönsä opettajana Kajaanissa. Vahlamo oli kirjaston ja kulttuuritapahtumien suurkuluttaja.

Kaarlo Mikkonen (1920 - 2001) syntyi Purolassa. Hän haaveili jo koulupoikana taiteilijan urasta. Sodan jälkeen hän kävi Suomen Taideakatemian koulua kolme vuotta. Ensin hän teki maalauksia, ja vuonna 1963 oli ensimmäisen kerran esillä veistoksia. Mikkosen tunnetuimmat työt ovat julkiset veistokset Oulun toripolliisi ja Kajaanin Uusi aika.

Kierroksella tulevat tutuiksi myös Irma Vartiainen, Kalle Sillman, Rosa Arola, Emma Irene Kivekäs ja H. Ahtela.

Kierroksen kesto on noin yksi tunti. Pyydämme laittamaan kävelyyn sopivat kengät jalkaan ja lämpimät vaatteet päälle. Yleinen ohje on pitää 1–2 metrin turvaväli ja huolehtia hyvästä käsihygieniasta, ja että kierrokselle ei pidä osallistua sairaana.

Tervetuloa mukaan!

26.8. TUNNETTUJA PERHEITÄ

Opastettu hautausmaakävely ke 26.8.2020 klo 18.00

Kajaanin seurakunnan ja Kajaanin matkailuoppaiden järjestämä jokivarren Vanhan hautausmaan kierros alkaa klo 18 siunauskappelista, jossa on urkumusiikkia ja kappelin esittely.
Ennakkoilmoittautuminen seurakunnan neuvontaan, puh. 08 617 21 ma–pe klo 9–15, tai sähköpostitse: kajaani.seurakunta@evl.fi. Sitovat ilmoittautumiset ti 25.8.2020 klo 15 mennessä. Mukaan mahtuu 40 ensimmäisenä ilmoittautunutta. Kierroksella kerromme Kajaanissa vaikuttaneista tunnetuista perheistä.

Kekkoset muuttivat Lepikon torpasta Kuopioon 1906 vuoden lopussa ja sieltä Lapinlahden ja Iisalmen kautta Kajaaniin 1911. Perheen isä tuli Kajaanin Puutavaraosakeyhtiön tukkiasioitsijaksi.

Herman Renfors syntyi 1849 Porissa Gustaf Renforsin ja vaimonsa Gustavan toiseksi nuorimpana lapsena. Kun Herman oli viisivuotias, merikapteeni-isä menehtyi haaksirikossa. Leskeksi jäänyt äiti muutti lapsineen Kajaaniin, jossa hänen veljensä Johan Wahlgren toimi maaviskaalina. Renforsin tehtaat toimivat Tulliniemessä 1870-luvun puolivälistä lähtien.

Carl Gustaf Bergh (Ukko Bergh) muutti 1838 Kajaaniin, meni naimisiin raatimies ja kauppias Michel Michelsonin Birgitta-tyttären kanssa, ryhtyi hoitamaan 1826 kuolleen appensa kauppaliikettä ja kehittyi tämän syrjäisen seudun suurimmaksi ja kauan aikaa melkein ainoaksi tukku- ja vähittäiskauppiaaksi.

Aktiivinen Bergh oli maatalouden edelläkävijä, omisti valtavan kivinavetan, toimi raatimiehenä ja osallistui valtiopäiville Kajaanin edustajana. Kajaanissa usein käyneet iisalmelaiset rahtimiehet lienevät pitäneet navettaa kaupungin merkillisimpänä rakennuksena, koskapa he Kajaanista puhuessaan kuuluvat muun muassa sanoneen, että ”Kajaanin kirkko on Berghin navetan takana”.

Johannes Wäyrynen Suomen kirkon merkillisimmäksi henkilöksi kutsuttu Kajaanin rovasti tuli Kajaaniin kappalaiseksi vuonna 1894 ja toimi kaupungin ainoana pappina aina kuolemaansa saakka vuonna 1927. 

Käymme myös Fräntien, Ipatoffien, Lönnrotien, Enwaldien ja Vuoristojen perhehaudoilla.

Kierroksen kesto on noin 1,5 tuntia. Pyydämme laittamaan kävelyyn sopivat kengät jalkaan. Kierros ei toteudu ukonilmalla. Yleinen ohje on pitää 1–2 metrin turvaväliä ja huolehtia hyvästä käsihygieniasta, ja että kierrokselle ei pidä osallistua sairaana.

Tervetuloa mukaan!

Lisätietoja:
Kajaanin Matkailuoppaat ry, Raija Elsinen puh.044 500 5276

KUKAT KAIPAUKSEN KUVAAJINA -opastettu hautausmaakävely ke 12.8.2020 klo 18.00

Kajaanin seurakunnan ja Kajaanin matkailuoppaiden järjestämä jokivarren Vanhan hautausmaan kierros alkaa klo 18 siunauskappelista, jossa on urkumusiikkia ja kappelin esittely.

Pandemiatilanteen vuoksi tämä on kesän ensimmäinen hautausmaakävely. Ennakkoilmoittautuminen seurakunnan neuvontaan, puh. 08 617 21 ma–pe klo 9–15, tai sähköpostitse: kajaani.seurakunta@evl.fi. Sitovat ilmoittautumiset ti 11.8.2020 klo 15 mennessä.

Mukaan mahtuu 20 ensimmäisenä ilmoittautunutta.

Kierroksen kesto on noin 1,5 tuntia. Pyydetään laittamaan kävelyyn sopivat kengät jalkaan. Kierros ei toteudu ukonilmalla. Yleinen ohje on pitää 1–2 metrin turvaväli ja huolehtia hyvästä käsihygieniasta, ja että kierrokselle ei pidä osallistua sairaana.

Järjestää Kajaanin seurakunta ja Kajaanin Matkailuoppaat

 

 

"Ensin näkyi kotikirkon kellotapuli;
sen takana kotikirkko ja ympärillä
Vainajien varvikko, hiljainen kuin
kärsivän hymyily.”
Eino Leino

 

Viimeksi muokattu

21.10.2020