Hyppää sisältöön

Koulumatkatuki

Koulumatkatukeen oikeutetut opiskelijat käyttävät Kajaanin seudun joukkoliikenteen vuoroissa Kela-kausilippua tai Kela-sarjalippua. Kumpikin matkalippu ladataan Waltti-matkakortille.

Kuinka Kela-opiskelijalippu hankitaan?

 1. Hae koulumatkatukea oppilaitoksista, Kelan toimistoista tai Kelan internet-sivuilta saatavalla lomakkeella
 2. Jätä koulumatkatukihakemus täytettynä oppilaitoksen kansliaan tai opintotoimistoon. Oppilaitos tarkastaa tiedot ja antaa opiskelijalle ostotodistuksen Kela-opiskelijalippua varten
 3. Täytä ostotodistus valmiiksi ja hanki lippu Kajaanin kaupungintalolla sijaitsevasta Kajaani Infosta (linkki Kajaanin kaupungin sivuille). Valmiiksi täytetty ostotodistus nopeuttaa lipun hankkimista.
 4. Todista tarvittaessa henkilöllisyytesi.

  Matkakortin hinta on 6,00 €Kela-opiskelijalippu voidaan hankkia jo 1. elokuuta alkaen. Hankkimalla lippusi hyvissä ajoin ennen lukuvuoden alkua vältät jonottamisen asiakaspalvelupisteessä!

  Kela-opiskelijalippu on lukuvuosikohtainen, joten sitä voi käyttää ainoastaan kuluvan lukuvuoden aikana. Opiskelijan on aina ennen uuden lukuvuoden alkua käytävä asiakaspalvelupisteessä aktivoimassa lippu alkavalle lukuvuodelle ja samalla todistettava opinto-oikeutensa. Lippu on henkilökohtainen, ja opiskelijan on pyydettäessä todistettava henkilöllisyytensä lippua ostaessaan. Mikäli opiskelijan koulumatka muuttuu, opiskelijan tulee täyttää uusi koulumatkatukihakemus.

 • Kela-kausilippu on kausilippu, jolla on vaihto-oikeus linjalta toiseen. Lippu oikeuttaa rajattomaan määrään matkoja 30 vuorokauden ajan lipun voimassaolovyöhykkeillä kaupunki- tai seutuliikenteen vuoroissa. Esimerkiksi Sotkamon suunnasta saapuva opiskelija voi jatkaa Kajaanissa matkaa oppilaitokseensa kaupunkiliikenteen linja-autossa. Voimassaoloaika alkaa lipun ensimmäisestä lukemisesta auton kortinlukijassa. Lippu sopii opiskelijoille, jotka kulkevat säännöllisesti koulumatkansa linja-autolla.

  Kela-kausilippu maksaa 43,00 € ja sitä voi lisäladata Waltti-kaupassa tai Kajaani Infossa. Lisäksi lippua voi lisäladata autoissa riippuen siitä, onko lippu ladattu kaupunki- vai seutuliikenteen matkakortille. Lisälatauksista ei peritä myyntipalkkiota.

 • Kela-sarjalippu on sarjalippu, jolla ei ole vaihto-oikeutta linjalta toiseen. Jokainen lipun lukeminen auton kortinlukijassa kuluttaa kortilta yhden matkan. Lippu oikeuttaa 44 matkaan lipun voimassaolovyöhykkeillä kaupunki- tai seutuliikenteen vuoroissa, ja sen voimassaoloaika on yksi vuosi. Lippu sopii opiskelijoille, jotka kulkevat koulumatkansa linja-autolla satunnaisesti.

  Kela-sarjalippu maksaa 43,00 € ja sitä voi lisäladata Kajaani Infossa. Lisäksi lippua voi lisäladata autoissa riippuen siitä, onko lippu ladattu kaupunki- vai seutuliikenteen matkakortille. Lisälatauksista ei peritä myyntipalkkiota. Waltti-kaupassa Kela-sarjalippua ei voi ladata.

 • Waltti-matkakortille ladattu Kela-opiskelijalippu kelpaa kaikissa Kajaanin seudun joukkoliikenteen vuoroissa (kaupunkiliikenteen linjat 1-7, Pikku-Pete ja seutuliikenteen linjat 11-40). Nämä vuorot tunnistaa linjanumeroista sekä Waltti-tunnuksesta auton keulassa.

  Waltti-matkakortille ladattu Kela-opiskelijalippu ei kelpaa osassa kaukoliikenteen linja-autovuoroja (mm. Kajaani-Joensuu, Kajaani-Kuopio sekä osa Kajaani-Oulu -vuoroista) eikä Kuhmon, Hyrynsalmen ja Suomussalmen sisäisissä linja-autovuoroissa. Lippu ei myöskään kelpaa Sotkamossa Sipisen linjalla.

  Jos opiskelija ei voi käyttää Waltti-matkakortille ladattua Kela-opiskelijalippua koulumatkoillaan, opiskelija voi hankkia sopivan lipputuotteen Matkahuollosta. Matkahuollon opiskelijasarjalippu käy linjoilla 20-40 seuraavien liikenteenharjoittajien ajamassa liikenteessä: A. Kyllönen Oy, Kai Heikkinen Oy, Kainuun Riksa Ky, Kainuun Tilausliikenne P. Jääskeläinen Ky, Kajaanin Tila-autot Oy, Matka-Kyllönen Oy, Pohjolan Matka ja Puolangan Bussipalvelu Ky. Matkahuollon opiskelijasarjalippu ei käy linjoilla 1-15.